Bastion Hotels: Repressie als Antwoord op Actie tegen Uitbuiting

Bastion Hotels: Repressie als Antwoord op Actie tegen Uitbuiting

Vanochtend, dinsdag 7 augustus, was er voor de tweede keer een actie bij Bastion Hotels. De actie begon om 11.30. Er werd een spandoek ontrold, flyers uitgedeeld aan voorbijgangers, leuzen geroepen door de megafoon. Via de megafoon werd verteld wat er aan de hand was bij Bastion, ook de gasten werden aangesproken een klacht in te dienen. Een manager filmde vanuit binnen de activisten, de deuren werden meteen gesloten.

Toen we de actie al hadden opgedoekt en naar onze fietsen liepen kwamen er opeens twee politie-agenten. Zij spraken ons aan en we zeiden dat we weggingen, ‘dat is wat we jullie wilden vragen’ en ‘ok, demonstreren mag’ zeiden de politie-agenten nogal tegenstrijdig. Banners werden opgerold, en men liep terug naar de fietsen. Iets later, we zaten al op de fiets, kwamen de twee politie-agenten weer op ons af en gingen dicht op een van ons staan. Om onduidelijke reden werd ze vastgepakt, en twee anderen van ons gingen verhaal halen.

De vastgepakte activist werd gearresteerd, een ander van de fiets getrokken en ook gearresteerd. Twee activisten die al verder weg waren, werden door een busje achterna gezeten, en om de hoek gearresteerd. Een spandoek en een megafoon, een aantal vlaggen en wat flyers zijn door de politie in beslag genomen.

Op het politiebureau kreeg ik te horen dat ik was opgepakt omdat ik mijn ID niet wilde laten zien en dat er een ‘demonstratieverbod’ was. Nog buiten het feit dat de ID-plicht natuurlijk onzin is, is op geen enkel moment is naar mijn ID gevraagd (ik had hem toevallig ook gewoon op zak). En demonstratieverbod?! Ook niks over gehoord, en voor zover ik weet, in de woorden van die smeris hierboven: ‘demonstreren mag’… toch?!

Later kregen we te horen dat de aanklacht veranderd was naar ‘smaad’ was. Typisch geval van de smeris die iets uit zijn duim zuigt om een arrestatie te rechtvaardigen. Want van smaad kan geen sprake zijn, want wat we zeggen is gewoon waar!

Wij laten ons niet intimideren! Deze zaterdag staan we er weer, en nu niet alleen om te demonstreren tegen de uitbuiting van de schoonmakers maar ook tegen de stelselmatige onderdrukking en machtsmisbruik van de politie!

Verzamelen: Bollox, eerste schinkelstraat 14-16 te Amsterdam
Wanneer: Zaterdag 11 augustus, 11.00u

Als we met genoeg mensen zijn, zullen ze ons niet durven te arresteren. Kom dus!!

Solidariteit!

Hoe meer acties er bij Bastion Hotels in het land zijn des te beter, dat is een van de BESTE vormen van solidariteit.

Kijk voor locaties van Bastion Hotels bij jou in de buurt, organiseer!!
http://www.bastionhotels.nl (en klik dan op het kaartje van nederland, krijg je een mooi overzicht)

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Bastion Hotels: Repressie als Antwoord op Actie tegen Uitbuiting

 1. Chris says:

  Vraagje?
  Hoe zijn jullie er zo zeker van dat dit om een algemeen probleem gaat? Als ik alles zo lees krijg ik de indruk dat het is begonnen als een individueel geschil tussen werknemer en werkgever. En dat jullie dit feit gebruiken om een beetje de dagelijkse sleur te doorbreken. Als ik alles zo lees is er van een goede opleiding en genoeg algemene kennis weinig te bekennen.

  Ik begrijp de woede, en ik snap dat het bedrijf fout zit! Maar problemen uit proportie blazen is ook een vak.

  Groet

 2. Pingback: 11 augustus, Amsterdam: protest tegen uitbuiting van schoonmakers door Bastion Hotels | Doorbraak.eu

 3. aga020 says:

  Beste chris,

  dit weten we omdat dat 1. uit het verhaal van de voormalig schoonmaakster van Bastion blijkt dat de andere schoonmakers in het bastion hotel hetzelfde worden behandeld 2. iemand anders ons gemaild heeft en zei dat hetzelfde is gebeurd met een familielid die dezelfde locatie werkte 3. precies hetzelfde aan de hand voor een schoonmaker die we kennen die bij een ander hotel werkt in amsterdam 4. dit ook internationaal het geval is (http://derodelynx.blogspot.nl/2012/08/ook-acties-hotelwerkers-amerika-zelfde.html)

 4. 073 says:

  Hi Chris,

  Je gaat wel erg kort door de bocht door te stellen dat er een gebrek zou zijn aan een goede opleiding en een algemene kennis. Heb je al eens met de actievoerders gesproken?

  Het is 1 individu die de moed heeft gehad om er werk van te maken. En niet om het er bij te laten zitten en over zich heen te laten lopen zoals al zoveel werknemers momenteel helaas al doen. Die gaan dan later uiteindelijk in een soort stil verzet. Hier gebeurt het openlijk. Wij staan er, bij de Bastion, en de volgende keer staan we er weer. En elke keer weer gaan wij duidelijk maken dat dit soort uitbuiting niet deugd. Daarnaast geven wij de werkgevers een signaal. Een signaal dat ze voelen. Ze zullen ons elke keer weer weg willen slaan maar we zoemen om Bastion heen als een lastige horzel. En hoe harder Bastion slaat of de politie hoe meer horzels er terug komen.

  Blijkbaar heb je dit soort commentaar nodig op anderen om je eigen sleur te doorbreken. Dat is jammer want dit zijn zinnige acties die er werkelijk toe doen. Die maken het verschil. En dat verschil beste Chris, ga jij hopelijk ook een keer voelen als jij een keer in die vervelende positie terecht komt, waarin jij helaas een schoonmaakbaan moet accepteren. Als jij dan uitgemolken wordt ben je ook blij met solidariteit en mensen die je steunen en met je mee vechten. Dat is geen tijdverdrijf maar noodzaak!!! Het idee alleen al.

 5. Pingback: 11 augustus, Amsterdam: protest tegen uitbuiting van schoonmakers door Bastion Hotels | Krapuul.nl

 6. Peter says:

  Omdat ik wel werk, integenstelling tot deze lieden/lapzwanzen die gewoon tijd hebben om een beetje voor een hotel te staan, slaap ik enkele keren per week in een hotel. Speciaal om dit gebeuren eens te zien ga ik vanaf vandaag alleen in een Bastion slapen. Ik snap best dat iedereen gewoon zijn/haar geld moet krijgen maar dit is een wel hele rare en tot niets leidende aktie.
  p.s. vergeet de zonnecreme niet de komende dagen.

 7. aga020 says:

  beste peter,

  1. veel mensen hebben op het moment vakantie
  2. de meeste acties vinden plaats op zaterdag, wanneer de meeste mensen vrij hebben
  3. de actie op dinsdag kwamen dan ook maar 6 mensen op af, in plaats van 16 de eerste zaterdag en meer dan 30 afgelopen zaterdag
  4. niet iedereen werkt van 9 tot 5, veel mensen hebben onregelmatige werktijden/werktijden van smiddags tot savonds, savonds tot snachts, of ‘s ochtends vroeg
  5. hoe kan je beweren dat wij lapzwanzen zijn als we in de tijd die we niet hoeven te werken in plaats van niks te doen, te zuipen of voor de tv te hangen voor een hotel gaan staan uit solidariteit met anderen?
  6. wacht maar af, dit gaat wel tot iets leiden. Net als anderhalf jaar terug, toen we samen met een aantal door OTTO Workforce uitgebuitte polen het geld en het respect gingen halen dat ze verdienen. Dat kregen ze ook.
  7. We staan meer dan open voor suggesties die je zou kunnen hebben voor iets dat volgens jou wel ergens toe zou leiden. Maar uitbuiting accepteren, er niks aan proberen te doen, dát zullen we nooit doen.

  ps; als jij zo’n ‘hardwerkende nederlander’ bent, waarom zit je dan om 16.20u op een maandag te posten op een anarchistische website? Hup! Terug aan je werk werkschuw tuig!!!

 8. Pingback: Ja! Actie bij Bastion tegen loondiefstal en politie-onderdrukking | Ravotr

 9. Pingback: Opnieuw Actie tegen Uitbuiting Schoonmakers Bastion Hotels | Vrije Bond

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *