Vrije Bond staakt mee bij TNT op 16 November

Actie met en voor TNT stakers van de Vrije Bond op dinsdag 16 november. Verzamelen om 10:00 (stipt) bij de pont achter Centraal Station Amsterdam. Kijk uit naar de zwart/rode vlaggen.

Om 13:00 sluiten we ons aan bij de stakers bijeenkomst in Den haag voor het hoofdgebouw van TNT. adres: Prinses Beatrixlaan 23 Den Haag.

Op 16 november word er over het hele land door duizenden TNT werkers gestaakt. Zij staken tegen de massaontslagen die de directie heeft uitgeroepen, duizenden mensen dreigen hun baan te verliezen.

Spaanse postbodes aangesloten bij de anarchisitsche vakbond CNT in staking.

Maar wat is er nu echt aan de hand? De regering heeft de post jaren geleden al geprivatiseerd, dit werd verkocht aan de mensen in Nederland alsof dan de “vrije markt” zou zorgen voor goedkopere post. Dit is een grote leugen geweest, de post is alleen maar duurder geworden, de rechten van werkers in de postsector zijn in rap tempo afgebroken, duizenden mensen met oproep en nul uren contracten zitten in een dagelijkse onzekerheid van inkomen. Dat is zeker niet alleen bij TNT zo. Ook bij Selekt mail, Sandd en VSP netwerk. De enige die hier dik voordeel aan hebben zijn de aandeelhouders, de directeuren, de investeringsbanken en de managers die de massaontslagen plannen en de werkers uitknijpen.

TNT maakt nog steeds iedere maand miljoenen winst over de ruggen van het personeel. Hoe kan dat eigenlijk als ze zeggen dat er minder werk is?

VSP Netwerk is onderdeel van het probleem. Zij verspreiden reclame en geadresseerde post over heel nederland, deur aan deur. Het bedrijf is 100% dochter van TNT en werkt met zeer slechte arbeidsvoorwaarden zoals bij bedrijven als Sand en Select mail. Het grootste deel van het personeel heeft oproep en nul uren contracten, extra arbeidsvoorwaarden zijn er bijna niet. De mensen worden aangetrokken als er werk is en bij het vuil gezet als er minder werk is. De ene uitzendkracht werkt goedkoper en werkt zo de ander van straat. Naast Selekt mail en Sand ondermijnt TNT dus ook zelf de markt om zo hun eigen personeel te kunnen aanvallen.

De hele post sector is rot tot op het bot. De bezorgers lopen het bloed in de schoenen. Klachten over de bezorging komen steeds vaker voor. Men moet steeds meer betalen voor een postzegel. Wij vinden dat de post weer terug moet naar de bezorger en de verzender-ontvanger, dus direct tergdraaien van de privatisering. En we vinden dat de post collectief moet worden geregeld, zodat alle postwerkers gelijke rechten hebben en uit de bestaansonzekerheid worden gehaald. Zodat de postbode fluitend de straat op kan zonder de hete adem van de aandeelhouder in zijn nek. Aandeelhouders en de directie van de postbedrijven moeten zich maar eens nuttig gaan maken, bijvoorbeeld koffie zetten voor de postwerkers die na hun ronde terug komen op de vestiging, natuurlijk wel nadat zij alles hebben terugbetaald wat ze van ons gestolen hebben.

De bezorgers doen namelijk het werk. De aandeelhouders en directeuren NIET!

Solidariteit met allen die staken! Breek de “vrije markt” af! Collectiviseer de post!

Aan alle postwerkers en met name de uitzendkrachten bij TNT, Sandd, Select mail, VSP, militante acties bij de uitbuiters en organiseer je over de hele post sector. Wacht niet op de professionele onderhandelaars. Druk op die ketel!

Vrije Bond

Anarchistische zelforganisatie.

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *