Vrije Bond bij staking TNT

Bij de TNT werd vandaag gestaakt door een groot deel van de medewerkers. Omdat een aantal Vrije Bonders ook bij de post werken en ook staakten gingen wij ook op pad.

Vanmorgen stonden we met een klein clubje bij VSP netwerk in Amsterdam noord. Op een uitgestorven bedrijventerrein hebben we een tijdje voor de deur gestaan met spandoek en megafoon. We deelden fleyers uit en spraken met wat werknemers en die waren het wel met ons eens dat het wel een beetje vreemd is dat TNT zo loopt te zeuren over de concurrentie terwijl VSP-netwerk een 100% dochter is. In het magazijn hebben we ook gesproken met de postsorteerders en hun verteld dat het belangrijk is om solidair te zijn met de stakers van de TNT. Ze werkten wel gewoon door maar waren het niet direct oneens. We hebben ze op het hart gedrukt dat ze zich niet moeten laten intimideren en dat praten over organiseren geen taboe moet zijn binnen het bedrijf. Werkers van andere bedrijven om de vestiging heen merkten op dat er jaren geleden al in actie gekomen had moeten worden. Dit is natuurlijk hartstikke waar.

Picket bij VSP Netwerk in Amsterdam Noord

Daarna gingen we naar Den Haag om het vakbonden-spektakel bij te wonen. En het was een mooi spektakel. Van begin tot eind werden de postwerkers bediend vanaf het podium. Duizenden mensen stonden gezellig tussen dranghekken om naar politici en vakbondsleiders te luisteren. Af en toe mocht er gelukkig ook door werkers zelf gesproken worden. Ook werd er georkestreerd: “wij zijn boos, wij zijn boos,wij zijn boos” enz. Op het moment dat mensen “Bakker rot op!” gingen scanderen werd er snel weer met een andere speech begonnen. Ook was het vrij stuitend dat er vanaf het podium fiks werd afgegeven op uitzendkrachten, een super domme fout natuurlijk. Als men de massa ontslagen tegen wil houden dan moet je dat met z’n allen doen, dus ook de uitzend krachten! En de deeltijd werkers.

Toen we bij de manifestatie aankwamen werd ons meteen al duidelijk gemaakt dat we niet met vlaggenstokken mochten rondlopen. Wij bedankten vriendelijk voor de informatie, maar het leek wel alsof de dienstdoende ordedienst FNVer daadwerkelijk bedoelde dat we de stokken moesten inleveren. We hebben een dikke 1000 fleyers uitgedeeld met de volgende tekst:
———
Beste Mensen.

Over de staking bij TNT en wat jij er mee te maken hebt.

Vandaag op16 november, hebben stakers van TNT en leden van de Vrije Bond s’ochtends actie gevoerd aan de poort van VSP Netwerk in Amsterdam-Noord. Wij wilden de staking van TNT niet onopgemerkt bij hen voorbij laten gaan. Zij dragen mee aan de massa ontslagen bij TNT, zij zijn 100% dochter van TNT, wij vinden dat de hele postsector plat moet.
Ook uitzendkrachten en bezorgers bij TNT, Sandd, Selekt en VSP moeten het werk neerleggen. Alleen samen kunnen we de postbezorging weer terug krijgen met goed loon en goede arbeidsvoorwaarden. Breek de privatisering af!

De regering heeft de post jaren geleden al geprivatiseerd, dit werd verkocht aan de mensen in Nederland alsof dan de “vrije markt” zou zorgen voor goedkopere post. Dit is een grote leugen geweest, de post is alleen maar duurder geworden, de rechten van werkers in de postsector zijn in rap tempo afgebroken, duizenden mensen met oproep en nul uren contracten zitten in een dagelijkse onzekerheid op inkomen. Dat is zeker niet alleen bij TNT zo. Ook bij Selekt mail, Sand en VSP netwerk. De enige die hier dik voordeel aan hebben zijn de aandeelhouders, de directeuren, de investeringsbanken en de managers die de massaontslagen plannen en de werkers uitknijpen.

TNT maakt nog steeds iedere maand miljoenen winst over de ruggen van het personeel.     Hoe kan dat eigenlijk als ze zeggen dat er minder werk is?

VSP Netwerk is onderdeel van het probleem. Zij verspreiden reclame en geadresseerde post over heel nederland, deur aan deur. Het bedrijf is 100% dochter van TNT en werkt met zeer slechte arbeidsvoorwaarden zoals bij bedrijven als Sand en Select mail. Het grootste deel van het personeel heeft oproep en nul uren contracten, extra arbeidsvoorwaarden zijn er bijna niet. De mensen worden aangetrokken als er werk is en bij het vuil gezet als er minder werk is. De ene uitzendkracht werkt goedkoper en werkt zo de ander van straat. Naast Selekt mail en Sand ondermijnt TNT dus ook zelf de markt om zo hun eigen personeel te kunnen aanvallen.

De hele post sector is rot tot op het bot. De bezorgers lopen het bloed in de schoenen. Klachten over de bezorging komen steeds vaker voor. Men moet steeds meer betalen voor een postzegel.  Wij vinden dat de post weer terug moet naar de bezorger en de verzender-ontvanger, dus direct tergdraaien van de privatisering. En we vinden dat de post collectief moet worden geregeld, zodat alle postwerkers gelijke rechten hebben en uit de bestaansonzekerheid worden gehaald. Zodat de postbode fluitend de straat op kan zonder de hete adem van de aandeelhouder in zijn nek. Aandeelhouders en de directie van de postbedrijven moeten zich maar eens nuttig gaan maken, bijvoorbeeld koffie zetten voor de postwerkers die na hun ronde terug komen op de vestiging.

De bezorgers doen namelijk het werk.
De aandeelhouders en directeuren NIET!
Solidariteit met allen die staken!
Breek de “vrije markt” af!     Collectiviseer de post!

Aan alle postwerkers, ook Sand, Select mail, VSP & uitzendkrachten!; voer niet alleen actie bij TNT, dit gaat de hele sector aan, sta niet alleen op dit plein maar blokkeer de uitbuiters bij Sand, Select mail en zeker bij VSP netwerk. Wacht niet op de professionele onderhandelaars. Druk op die ketel!

Vrije Bond
Anarchistische zelforganisatie.


Na een tijdje staan met ons spandoek en fleyers begon de hele meute weer weg te lopen. Er kwam nog even een SPer  op het podium om de mensen ervan te overtuigen toch vooral SP te stemmen en dat was hem dan. Aangezien we niet zo vaak in Den Haag komen dachten we nog even de stad in te gaan. De hoofdstroom liep terug naar de bussen en wij gingen naar de stad. Op een gegeven moment werden we tegengehouden door de ME. Terwijl links en rechts van ons mensen gewoon doormochten werd ons duidelijk gemaakt dat TNTers niet welkom in het centrum waren maar terug naar de bussen moesten. Nadat wij vertelden dat we niet met de bus waren gekomen vertelden ze ons dat we dan maar naar het station moesten gaan. Toen we vroegen naar de wettelijke basis van het postwerker verbod in het centrum werd ons verteld dat dat hun ook maar verteld was. We zeiden dat we dat wel begrepen hadden. Ook vertelde een agent dat we eigenlijk helemaal niet in discussie wilden gaan. Al met al werd ons heel wat verteld vandaag. De samenwerking tussen Stakers en de politie zal waarschijnlijk wel flink bejubelt worden in de media morgen, het was echter om te kotsen.

Als afsluiter nog een goede actie tip, een vrouw die werkte bij TNT video registratie (zoeken de juiste postcode als die ontbreekt op het poststuk) vertelde dat hun hele afdeling op de schop is gegaan en het werk naar een lage lonen land is verplaatst. Zij riep iedereen op om de kerst post die je verstuurd maar niet te voorzien van postcode, om de chaos compleet te maken.

Waarschijnlijk word er volgende week donderdag en vrijdag weer gestaakt.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Vrije Bond bij staking TNT

  1. sybrand says:

    Ga zo door, en bedankt voor de steun!

    Mvg, Sybrand
    Postbode en lid Vrije Bond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *