AGA presenteert: Info-avond met Dick Gevers over de Autobandieten (La bande à Bonnot)

BonnotWanneer: Zaterdag 29 juni
Waar: Infocafé De Bollox / Anarchistische Bibliotheek (Eerste Schinkelstraat 14, Amsterdam)
Aanvang: 20:00
Voertaal: Nederlands

DE AUTOBANDIETEN (La bande à Bonnot)

Van eind 1911 tot half mei 1912 heerste in Frankrijk een aan hysterie grenzende consternatie vanwege een reeks bankovervallen, waarbij gewonden en doden vielen. Deze overvallen werden gepleegd met behulp van auto’s, voor het eerst in de geschiedenis. Door tipgevers kon de politie de overvallers traceren en arresteren. Ze bleken deel uit te maken van een groep anarchisten die het blad L’Anarchie uitgaf. L’Anarchie propageerde het individueel anarchisme. Leden van deze groep zagen een toekomstige sociale revolutie als een illusie en wilden de anarchie onmiddellijk in de communevorm beleven; de anarchie in de anarchie. Een gedeelte van deze groep evolueerde naar het illegalisme door de maatschappij de oorlog te verklaren; de autobandieten. Sociaal-anarchisten als Jean Grave, Christiaan Cornelissen en Peter Kropotkin veroordeelden deze bandieten volledig, omdat volgens hen hun daden geen enkele maatschappelijke relevantie hadden. Individueel-anarchisten zoals Victor Serge en Émile Armand, drukten zich genuanceerder uit. Zij waren het niet eens met de acties, omdat ze het een heilloze weg vonden. De autobandieten werden na hun arrestaties geliquideerd, geguillotineerd of tot zware straffen veroordeeld.

In 1935 publiceert Anton Constandse een roman (gebaseerd op historisch juiste feiten) over deze groep, De Autobandieten. Constandse probeert hen in hun context te begrijpen en hij eindigt zijn boek met de zin: ‘Eens wellicht – zal de samenleving milder oordelen over hen – die evenzeer slachtoffer waren van de samenleving als van hun dwalingen.’

Dick Gevers zal in de eerste plaats een korte inleiding geven op de Autobandieten aan de hand van een door hem gemaakt en van commentaar voorzien fotoverslag, dat ontleend is aan een foto-expositie van het museum van Nogent-sur-Marne over La Bande à Bonnot (2012). Daarnaast is de bedoeling van de bijeenkomst de visie van Constandse verder te onderbouwen en aan te vullen.

Zie ook:

Anton Constandse, De Autobandieten, Kelderuitgeverij/De Vooruitgang.
De Autobandieten, DE AS 181/182.
Richard Parry, The Bonnot Gang, Rebel Press.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *