1 mei demo in Amsterdam, 19:00 Mercatorplein

Slik niet alles wat je wordt voorgeschoteld!

Op 1 mei bezetten we de straten en pleinen wereldwijd, een traditie die al meer dan honderd jaar bestaat. We gaan de straat op om onze waardigheid en strijd kracht bij te zetten, en aan de mensen op straat te laten zien dat dit mogelijk is.

Koninginnedag is ooit in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat Nederland op 1 mei een collectieve kater heeft… Het verbaast ons niet dat de 1 mei traditie in Nederland maar langzaamaan weer vorm krijgt, want sociale bewegingen zijn hier altijd al zoveel mogelijk ingepolderd en kapot gemaakt. Maar wij willen geen rondje om de kerk om ‘s avonds voldaan naar huis te gaan, we willen een strijdbare collectieve ervaring die verder gaat dan die dag zelf.

We leven in een tijd van economische en politieke crisis, eigenlijk een crisis van de staten, banken en grote bedrijven, en zeker niet van de mensen. De aasgieren van de politiek en multinationals hebben simpelweg een nieuwe stok gevonden om de mensen mee te slaan. Er wordt van ons verwacht onze schouders eronder te zetten, niet te klagen – alles om hun positie en bankrekening veilig te stellen. Alleen maar omdat hun economie altijd rijken en nog meer armen nodig heeft, en omdat ze ons verslaafd willen maken aan werk en geld om deze economie in stand te houden.

Terwijl de “sociale zekerheden” met de grond gelijk worden gemaakt, hebben de banken meer macht dan ooit. In zowel Italië als in Griekenland zijn de sukkelige politici vervangen door types van de Europese bank, zonder zelfs maar een verkiezing tussendoor. Hun “crisis” wordt alleen maar gebruikt om hun geldstromen en hun systeem van “volksvertegenwoordigers” in stand te houden en te optimaliseren. Wij worden bang gehouden, bang om ons baantje of ons huis te verliezen, bang voor buitenlanders… Terwijl we woedend zouden moeten zijn. Schaamteloos slopen ze de aarde waarop wij wonen. Alles is te koop, van oorlog en veiligheid tot “groene” feelgood-producten en een sociaal leven op je smartphone.

De crisis bestaat alleen als excuus om dichtbij huis het volk bang te maken en zo in bedwang te houden met nieuwe wetten en minder geld; elders op de wereld is de crisis het perfecte excuus om nog meer roofbouw te plegen, nog minder te geven om de mensen en de aarde.

Het hele bestaan van de crisis valt te betwijfelen, er is namelijk meer dan genoeg eten om de hele wereld te voeden – het gaat erom wie het opeist. Ze kunnen ons niet langer voor de gek houden met hun onzinnige contracten, consumptiedrang, chipkaarten, camera’s, bankpassen en ID-kaarten. Die zijn helemaal niet nodig en zijn dat ook nooit geweest. Wat nodig is, is dat mensen hun leven en hun stad in eigen handen nemen. We pikken het niet als mensen in razzia’s gecontroleerd worden vanwege hun huidskleur en vervolgens opgesloten worden omdat ze niet de juiste papieren hebben. We pikken het niet om uitgeknepen te worden door een of ander rotbedrijf. We pikken het niet als onze levens gestuurd worden door religie.

We willen zelf en samen onze levens inrichten, maar voordat het zover is zullen we ervoor moeten vechten. Vechten voor een vrije wereld, waarin mensen niet gehinderd worden door grenzen, autoriteiten en kapitaal. Vechten voor een wereld waarin we geen nummertjes zijn, en waarin de draaimolen van school, carrière, en consumeren tot de dood erop volgt niet langer bestaan. We wachten niet langer om te zien waar de volgende klappen vallen, we laten ons niet bang maken en zullen voor onszelf denken en doen. Daarom: de straat op!

We laten ons niet langer beoordelen op productiviteit

We passen ons juist niet aan aan hun systeem

We zullen hun controle en winst kapot maken

Anarchie, solidariteit …en nooit meer werken!

1mei (A) riseup (.) net

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *