Poolse uitzendkracht vecht terug! groenflex zal boeten!

groenflex1

De Anarchistische Groep Amsterdam/de Vrije Bond heeft contact met de anarcho sindicalistische vakbond ZSP in polen, waar de getrofen arbeider lid van is. Wij zijn op dit moment bezig een dossier aan te leggen en meer informatie te verzamelen, zodat we direct de juiste verantwoordelijke bij de strot kunnen vatten die poen verdienen aan deze walgelijke praktijken.
Hier alvast een snelle vertaling van de bovenstaande tekst.
We zullen jullie op de hoogte houden van de situatie, en zullen oproepen tot solidariteit en directe actie.
Je kan natuurlijk zelf ook je ongenoegen laten blijken door contact op te nemen met de genoemde bedrijven.

“an injury to one is an injury to all”

de vertaalde tekst:
Bond van syndicalisten uit Polen
———————————————————————–
Op 12 december 2008 heeft onze kamaraad Michal een contract getekend met bij het uitzendbureau Groen Flex in Opole, Polen om te gaan werken bij Eurocontract Zeeland B.V met hun hoofdvestiging in Goes. Het contract was voor een periode van 78 weken om groente te sorteren in kassen.
Het Poolse en Nederlandse contract garandeerde ziektekosteverzekering met ingang van 15 december 2008.

15 December begon hij te werken in de haven van Vlissingen. Het bleek dat hij was aangenomen op scheepswerf in plaats van groenten sorteren!
Hij begon toch te werken, ondanks dat hij geen enkele veiligheidstraining kreeg, geen nederlands of engels sprak, en dus geen enkel waarschuwingsbord kon lezen.
Hij werd gedwongen te werken zonder beschermend masker, schepen schoonmaken in Middelburg. Na te zijn bloodgesteld aan verschillende stoffen in het schip raakte Michal buiten bewustzijn en werd naar het ziekenhuis in Vlissingen gebracht, afdeling cardeologie.

De bazen werden op de hoogte gesteld van de gebeurtenissen, maar niemand kwam hem opzoeken in het ziekenhuis. De enige reden dat hij kon communiceren met de doctoren was een in Nederland wonende Pool. Na 24 uur werd Michal ontslagen uit het ziekenhuis. Maar hij bleek geen werk meer te hebben, na slechts 6 dagen te hebben gewerkt van het contract van 78 weken!
Zijn werkgevers vertelde hem dat alles ok was met de ziekenhuisrekening doordat hij verzekerd was. Op 9 januari ging hij terug naar Polen.

Terug in Polen bleek dat hij niet verzekerd was door het bedijf. De rekening van € 2316,5 voor medische bijstand werd naar zijn huisadres gestuurd.

Europ Assistance Polska Sp.z.o.o, die de zaken waarneemd voor S.T.U Hestia S.A meldde Michal dat zij de kosten voor de behandling niet kunnen terugbetalen. Het bleek dat het bedrijf zijn ziektekosten niet had betaald tijdens zijn verblijf in Nederland. Michal belde Groen Flex voor opheldering over deze zaak. Zij vertelde hem hierop dat Groen Flex niets te maken heeft met Eurocontract (ookal vertegenwoordigen ze dat bedrijf in Polen) en dat hij maar een rechtzaak moet aanspannen als hij wil.

Groen Flex krijgt geld van de Poolse staat om werkloosheid te bevechten en adverteerd in staats arbeidsbureaus.

Het adres van het Nederlandse bedrijf: Eurocontract Zeeland B.V, 4462 JM Goes, Stationpark 29 E

info in het pools:
http://zsp.net.pl

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Poolse uitzendkracht vecht terug! groenflex zal boeten!

  1. Pingback: Acties tegen Groenflex in Nederland en Polen «

  2. J says:

    die uitzendbureaus’s deugen niet. Ik ken verschillende Polen hun geld niet op tijd uitgekeerd krijgen waardoor ze in de problemen komen met het betalen van hun huur e.d.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *