Geen “Feestelijke”opening OTTO kantoor Den Haag 17-2

OTTO workforce opende vandaag haar kantoor in Den Haag. Wat een feestje had moeten zijn werd een wat besmuikte vertoning.

Poolse ex-werknemers van OTTO en solidaire sympathisanten grepen de gelegenheid aan om hun ongenoegen over het uitzendbureau te uiten en anderen te waarschuwen over de schandelijke manier waarop dit malafide bedrijf poolse werkers uitknijpt.

Een uur lang stonden een mens of 12 met spandoeken, vlaggen en flyers voor de deur. Buren en voorbijgangers werden geïnformeerd en toonden zich over het algemeen sympathiek.
Binnen kan het in ieder geval niemand ontgaan zijn dat men zich niet langer laat uitzuigen en dat er vanaf nu teruggevochten wordt.
Tot de overwinning!

Hieronder de tekst van het pamflet dat is uitgedeeld:

Beste mensen,

Vandaag opent OTTO workforce zijn kantoor hier in Den Haag. Voor de directeuren en de aandeelhouders feest maar voor duizenden werkers uit Midden-Europa een hard gelach.

Met een jaaromzet van 180 miljoen euro verdient deze uitzendorganisatie grof geld aan de werkloosheid en de uitzichtloosheid in Midden-Europa.

Duizenden arbeiders worden naar Nederland gelokt met het beeld dat zij hier voor hun gezin en zichzelf een betere toekomst kunnen bewerkstelligen. Met een tijdelijk contract van OTTO workforce werken ze nu voor een hongerloon in fabrieken, in kassen en op bouwplaatsen door heel Nederland.

Als ze “thuis” komen na het werk zijn ze niet echt thuis. OTTO heeft over heel Nederland zogenaamde “polenhotels” geopend waar honderden arbeiders uit Midden-Europa worden gehuisvest. Ver uit de bebouwde kom moet men voor 250 euro per maand een bed huren in een kamer die men met 4 of meer mensen moet delen. Het sanitair wordt gedeeld met tientallen anderen. De “huur” van het bed wordt ingehouden op het loon, net als de reiskosten naar en van het werk. En als het interne beveiliging bedrijf van OTTO (met uniform en al) ook maar iets kan vinden, krijgt men ook nog een boete, die ook op het loon wordt ingehouden. Het komt er op neer dat men feitelijk voor 150 euro per week werkt.

Mensen die klagen over het onzinnige boete systeem of over slechte woonomstandigheden worden geïntimideerd en ontslagen en krijgen achterstallig loon niet meer uitbetaald. Dit is een grove aantasting van de menselijke waardigheid, dit is totaal verwerpelijk.

Daarom staan we vandaag hier bij de “feestelijke” opening van dit OTTO kantoor, wij protesteren tegen deze gang van zaken. Onze eisen zijn:

– Stoppen met het straf en boete systeem voor OTTO arbeiders.
– Mondelinge en contractuele beloftes moeten worden nagekomen.
– Betere huisvesting voor de arbeiders (volgens de ABU CAO 10m2 p.p.)
– Salarissen moeten OP TIJD betaald worden.
– Einde aan de 500 euro boete voor voortijdige beëindiging van het contract door de werknemer (Als OTTO het contract voortijdig beëindigd zetten ze de arbeiders midden in de nacht op straat zonder een cent).
– Stoppen met het beboeten van arbeiders die over hun ervaringen bij OTTO praten met derden.

Voor een gelijke en solidaire wereld voor iedereen!

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *