Succesvolle picketline bij CSU Amsterdam

Solidariteit met de stakers ! Solidariteit met mensen zonder papieren!

Vanochtend (maandag 15 maart) om 8.00 uur stond een flinke kluit mensen voor de deur bij een van de kantoren van schoonmaakbedrijf CSU in Amsterdam ZO (Hettenheuvelweg 4-6). Uit solidariteit met de stakende schoonmakers, en met de illegale arbeiders.

Voor een inderhaast afgelopen weekend uitgeroepen picketline was de opkomst en stemming heel goed. Schoonmaakbedrijf CSU heeft het schoonmaakpersoneel op Amsterdam CS per brief gemaand om zich te komen melden en identificeren op het kantoor, om zo mogelijke ongedocumenteerden er tussenuit te vissen. Niet alleen is dit volgens de demonstranten een nieuwe ‘jacht op illegalen’, maar het is ook vast niet toevallig dat het net nu gebeurt, nu de schoonmakers in staking zijn. (link: http://agamsterdam.wordpress.com/2010/03/13/schoonmakers-strijden-voor-rechten-csu-jaagt-op-illegalen/)

Volgens de razende reporter van m2m-radio heeft de FNV haar leden geadviseerd niet op de brief te reageren. Wat de gevolgen zijn voor wie dat niet doet, is onbekend, maar in dat geval heb je dus ook de steun van de vakbond. Tenminste een van de arbeiders die naar het kantoor toekwamen, vertelde trouwens dat hij zich moest melden ‘om zich te verantwoorden voor het feit dat hij vorige week aan de staking meegedaan had’. In de Volkskrant van afgelopen vrijdag ( http://www.volkskrant.nl/economie/article1358252.ece/CSU_opent_jacht_op_illegale_schoonmaker ) distantieerde een woordvoerder van de FNV zich ook van de move van CSU om nu ineens illegalen te gaan zoeken (“FNV-bestuurder Ron Meyer is woest over de actie van CSU. ‘Wij vragen niet van ze om werknemers zonder papieren, die voor hun bestaan vechten, op te sporen en op straat te zetten. We willen dat ze netjes met hun mensen omgaan om deze praktijken te voorkomen.’)

CSU, en de andere schoonmaakbedrijven moeten maar een ding doen, en dat is ingaan op de nogal bescheiden eisen van de stakende schoonmakers. Acties van schoonmakers zelf gaan ondertussen door. Vanmiddag wordt er openbaar gelunched op Schiphol (waar een grote manifestatie vorige week ‘wegens veiligheid’ naar een afgelegen parkeerterrein gedrongen werd) en morgenmiddag bij Nedtrain op CS Utrecht. Op het Amsterdamse Centraal Station wordt gewaakt dat er geen stakingsbrekers aan het werk gaan.

Eerder werden daar twee schoonmakers van Ghanese afkomst opgepakt omdat ze niet over de juizte verblijfspapieren zouden beschikken zouden zijn. Ze zitten nu opgesloten op de bajesboot in Zaandam. CSU gebruikt dat voorval als excuus om nu alle daar werkzame mensen te dwingen zich door te laten lichten. Ze mogen blij zijn dat er nog iemand voor ze wil werken.

Grappig is dat de schoonmakers die het kantoor van FNV-Bondgenoten schoonmaken, ook in staking zijn gegaan. De staking breidt zich uit naar andere schoonmaakbedrijven en lokaties. Volgens FNV-bondgenoten op vrijdag: “Behalve zo’n 250 trein- en stationschoonmakers uit het hele land staken in Amsterdam en Rotterdam inmiddels ook schoonmakers van UWV, Reed Elsevier, Telegraaf, Achmea, Cordares, Erasmus Universiteit, WTC, ABN Amro, Hogeschool Rotterdam, Philip Morris, de Belastingdienst en Schiphol.”

Meer nieuws: http://m2m.streamtime.org/index.php/Nederlands/
Website FNV-Schoonmakers http://www.fnvbondgenoten.nl/branches_bedrijven/branches/dienstverlening/schoonmaak/
Meer bericht ook eerder bij vakbondsvernieuwing http://vakbondsvernieuwing.blogspot.com/2010/03/update-over-de-staking-van-de.html
en doorbraak http://www.doorbraak.eu/content/view/256/4/

(globalinfo.nl)

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *