Sacco & Vanzetti: solidariteit tegen repressie

Zaterdag 17 november: infoavond met recente documentaire over Sacco en Vanzetti en info over politieke vervolging in Duitsland en elders vandaag de dag, en hoe daarmee solidariteit te organiseren.

solidariteit tegen repressie

Precies tachtig jaar geleden werden twee anarchistische arbeiders in de VS geëxecuteerd. Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti werden ‘geframed’ en gedood met als doel om de gehele militante linkse beweging in de VS angst aan te jagen. Tijdens de zeven jaar durende rechtsgang ontstond een van de meest indrukwekkende solidariteitscampagnes ooit. In de VS en over de hele wereld werd gedemonstreerd voor hun vrijlating en na de terechtstelling braken op veel plekken hevige rellen uit. Geen rechtszaak heeft waarschijnlijk zoveel teweeggebracht als deze.

Afgelopen jaar verscheen in de VS een indrukwekkende documentaire over de zaak, Sacco And Vanzetti , gemaakt door Peter Miller en Amy Linton (zie http://willowpondfilms.com/sacco_and_vanzetti.html).

Hoewel de film gaat over een zaak van 80 jaar geleden, is die zeer actueel. Er komt onder andere naar voren dat het niet toevallig was dat de slachtoffers arme opstandige immigranten waren. De parallellen met nu zijn duidelijk. Daarnaast laat de film zien dat het goed mogelijk is om solidariteit te organiseren met slachtoffers van repressie, ook als de omstandigheden zwaar zijn.

De eerste vertoning is op zaterdagavond 17 november, in Plantage Doklaan 10-12 Amsterdam. Daar is vanaf 18.00 uur eerst ook eten te genieten. Het programma zelf begint om 19.30. Dan zal iemand van Anarchist Black Cross Duitsland vertellen over de artikel 129-processes aldaar. Vervolgens vertelt Dick Gevers over de achtergrond van de Sacco en Vanzetti-zaak. Na de film treedt de legendarische duitse accordeonfolkpunker Yok’n Hell (Quetschenpaua!) op. De avond wordt georganiseerd door de Anarchistische Groep Amsterdam.

Een tweede vertoning gebeurt op woensdag 28 november (20.00 uur) in de Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen. Ook daarbij wordt kort wat verteld over de huidige situatie in Duitsland.

Voor de verdediging tegen de politieke vervolging in Duitsland is veel geld nodig. Wij willen helpen om wat bij elkaar te schrapen en vragen daarom bij wijze van ‘entree’ een paar euro donatie (als je het echt niet hebt natuurlijk niet). Mocht je ook nog andere bronnen voor geld weten, dan is dat uiteraard ook zeer welkom.

De centen gaan allemaal naar de campagne einstellung! ( http://einstellung.so36.net/)
Je kunt ook geld overmaken op gironummer 5146635 van globalinfo in Amsterdam (ovv. ‘einstellung!’)

Mochten elders mensen een solidariteitsvertoning van de film willen organiseren, neem dan even contact op.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *