9 maart vrijdag infoavond woonstrijd in Berlijn

De Anarchistische Groep Amsterdam/Vrije Bond organiseert weer een infoavond in de Aarchistische bibliotheek/Bollox

Vrijdag 9 Maart, dus nu niet op zaterdag.
Aanvang 18:00
in de Bollox Eerste Schinkelstraat 14-16 te Amsterdam

Enkele vrienden uit Berlijn komen vertellen over de Rigaer Strasse, en zullen uitleg gaan geven over de campagne “Rigaer Strasse Fights Back !” Ook word er een film vertoond over de woonstrijd in Berlijn.

zie hier hun tekst

Mensen, kameraden, vrienden!

Wij presenteren jullie de campagne “Rigaer Strasse Fights Back !”,

Hoek Rigaer/Leibigstrasse, Oost Berlijn, Duitsland.

Heeft haar oorsprong in de laatste kraakgolf na de val van de Berlijnse muur in 1990, wij zijn 5 grotendeels gelegaliseerde panden op vrij kleine afstand van elkaar. Wij definiëren ons als onderdeel van de internationale autonome structuur. Onze huizen geven ruimte voor collectief wonen in groepen van 8 tot 50 mensen, geïnspireerd op anarchistische ideeën en we werken samen op de basis van consensus.

Onze huizen zijn vrije ruimtes die open staan voor de buurt. Als voorbeeld het vrouwenhuis, Liebig 34, met op de beganegrond het gekraakte cafe “XB-Liebig” en de infowinkel “Daneben”. Rigaer 84 voorziet in een open woonkamer/hangout en filmzaal “beamer84” en de legendarische punkrockbar “Kontrollpunkt” (aka the Hole)

Al deze ruimtes geven plaats voor alternatieve cultuur, politieke groepen en het werk dat daarbij komt kijken. Mensen uit verschillende richtingen zijn bezig met anti-fascistische, -racistische, -kapitalistische strijd; solidariteitswerk voor gevangenen, dierenrechten, volkskeukens, concerten, een infowinkel en nog veel meer, dit alles op basis van het DIY principe.

In het aankomende jaar 2007 zal gentrification (veryuppen van de buurt) ons hard raken, een wet die huisbazen of eigenaren een beetje in bedwang hield is onlangs veranderd in hun voordeel. Het is voor eigenaren nu makkelijker geworden om woningen te “moderniseren”, wat verhoogde huren betekent. Rigaer 78 betaalde tot nu toe de symbolische huur van 5 cent per etagewoning per maand, maar zijn onlangs verkocht aan een private investeerder. Liebig 34 is gedeeltelijk verkocht aan een bekende speculant die berucht is voor zijn vernietigende werk tegen andere linkse vrije ruimtes. En als laatste “S. Beulker”, de huisbaas van Rigaer 94 en Liebig 14, die blijkbaar door zijn geld raakt na jaren van strijd om “zijn” (onze) huizen en die nu alles op alles zet om ons er uit te krijgen. In de laatste weken ontvangen we dan ook bakken met post van de huisbazen en de rechtbanken die aangeven dat er een totale aanval ophanden is op onze structuren. Ze willen ons op straat schoppen en de woningen “mooi” en duur maken voor rijke lui . In de buurt wordt de veryupping steeds duidelijker. Graffiti en straatkunst verdwijnen, dure yuppenkroegen openen op iedere hoek, onze vrienden en buren verhuizen uit de buurt, naar andere wijken omdat ze de huur niet kunnen betalen.

Maar we zijn niet bereid om onze buurt te verlaten, waar wij al jaren in betrokken zijn. Waar wij het leven leuker en draagbaarder hebben gemaakt, met het creëren van ruimtes waar wij onze levens leiden en die dat beetje meer hebben dat past bij onze ideeën en behoeftes en die niet-commerciële cultuur openstellen aan de buurt. Een buurt die is bezocht door zo veel vrienden van over de hele wereld en die wij tenminste verdedigen tegen de meer en meer opkomende neo-nazi beweging in Duitsland.

Dus hebben we een campagne gestart om deze straat buiten de kaart te houden, een plek ver weg van de vernietigende en monotone maatschappij van de nieuwe Duitse hoofdstad. Vrienden, wij vragen jullie om aandacht en alertheid voor onze situatie. Wij nodigen jullie uit ons te bezoeken en onze ruimtes te zien en dan met name het eerste weekeinde van april, dan vindt namelijk een festival plaats met concerten, workshops, punk-picknick en misschien (dat hangt van jullie af) enkele acties. Wij vragen jullie om langs te komen en zo te helpen onze manier van leven en wonen te ondersteunen en alternatieven te creëren voor het grijze kapitalistische leven van alledag. Hou je zelf op de hoogte van nieuwe info of nieuws. Wij zijn in moeilijke tijden en dan is het nodig om hulp en support te krijgen van onze vrienden over de hele wereld. Laten we samen vechten tegen de vernietiging van onze levens.

Meer info in het Engels en Duits op

www.rigaer-strasse.blogspot.com

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *